web page hit counters codes Free
Petrotilapia sp."chitimba" wordt alleen gevonden in Chitimba Bay. Ze leven daar in de overgangszone van rotsen naar zand voornamelijk boven vlakke stenen die daar her en der verspreid liggen over de bodem en bedekt zijn met sediment en zand, op een diepte van ruim 20 meter.

De mannetjes van deze soort worden in het meer ongeveer 14 cm, het mannetje in mijn bak is nu ongeveer 14 cm, de vrouwen zijn nu ongeveer 9 á 10 cm. De man heeft, wanneer hij volgroeid is, een mooie blauwpaarsige kleur op zijn lichaam en erg mooi opvallende gele vinnen. De vrouwtjes en jonge mannetjes hebben een aantal verticale brede donkere dwarsbanden op hun lichaam.

Ik (Thimo) heb in 2016 een groepje van 1 man met 3 vrouwtjes aangeschaft, toen nog jonge dieren. Nu, augustus 2017, zijn ze volgroeid en vertoond de man vaak zijn mooiste kleuren. Hij gedraagd zich over het algemeen goed verdraagzaam tegenover zijn andere medebewoners, in de paartijd echter verjaagd hij alle vissen die in de buurt van zijn afzetplaats willen komen. Zodra de paring voorbij is laat hij de vrouwen weer met rust en bemoeit hij zich niet meer met andere bewoners. Ook deze soort heeft op deze wijze al voor meerdere nakomelingen gezorgd in dit aquarium.

Het is ook een zeer makkelijke eter, maar omdat het ook een "mbuna"is die vooral algrijk voedsel moet hebben krijgt hij voornamelijk groen voer ( spirulina, gemalen doperwten met gemalen garnalen , sla e.d.)


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende