web page hit counters codes Free
Hemitaeniochromis sp."spilopterus yellow" komt overal in het Malawimeer voor, met name in de rotsachtige omgevingen van de overgangszone`s van rotsen naar zand. Ze leven daar meestal alleen en soms worden er kleine groepjes van maximaal drie exemplaren aangetroffen.

Deze soort kan ruim 22 cm worden en heeft in het aquarium dus veel zwemruimte nodig. Het is een roofzuchtige soort die waarschijnlijk eieren en heel jonge cichliden eet, ik (Thimo) heb daar tot nu toe echter nog niets van gezien.
Ik heb medio 2017 een trio van deze soort aangeschaft, jonge vissen waarvan de man toen ongeveer 10 cm was en de beide vrouwtjes ongeveer 8 cm. De man is inmiddels zo`n 13 cm, de vrouwen iets kleiner. De ouders van deze dieren waren afkomstig uit de omgeving van Mdoka.

Eieren afzetten hebben ze tot nu toe nog niet gedaan, de man begint tegenwoordig al wel zijn vrouwtjes aan te baltsen. Over het algemeen is het een vrij rustige soort die zich verder niet veel aantrekt van zijn mede bewoners. In mijn bak heeft hij zijn eigen plekje gevonden boven een aantal stenen tegen de achterwand, daar is het een stuk donkerder en voelt hij zich duidelijk erg prettig. De vrouwtjes bewegen zich op hun gemak door de gehele bak en worden ook goed met rust gelaten door de andere soorten die in mijn bak rondzwemmen.

Deze soort eet al het aangeboden voedsel zonder problemen.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende