web page hit counters codes Free
Gephyrochromis moorii wordt alleen ten zuiden van Nkhata Bay gevonden waar ze in kleine groepjes boven de zandbodem leven. Deze variant wordt bij Msuli Point aangetroffen.

Tijdens één van mijn bezoekjes aan Zoo Zajac in Duisburg (medio 2009) zag ik daar een groot aantal van deze dieren in een aquarium aldaar. Ik was erg verrast door de kleuren die de mannetjes hadden en besloot om een groepje van 8 mee naar huis te nemen, 2 mannetjes met 6 vrouwen. Op dat moment waren ze ongeveer 7 á 8 cm groot, zowel de mannen als de vrouwen.
Deze groep heb ik thuis opgesplits in 2 groepen van 1 mannetje met drie vrouwtjes. Één groep ging in mijn huiskameraquarium, de andere ging in een kweekbak, waarin ze uitgegroeid zijn tot mooie volwassen vissen, de mannetjes zijn ongeveer 14 cm, de vrouwtjes ongeveer 12 cm.

Ze gedragen zich over het algemeen erg rustig, normaal verdedigd het mannetje geen paaiplaats maar wanneer hij af wil zetten met één van zijn vrouwtjes maakt hij een kleine kuil in het zand tegen een steen die hij dan matig verdedigd. Na de paring kijkt hij niet meer naar deze kuil om en zwemt hij vrij in de bak rond. Ik heb afgelopen jaren meerdere nesten van deze soort gehad, gemiddeld zo´n 20 tot 25 jongen per nest.
Het is een soort die wel een redelijk groot stuk zandbodem nodig heeft in het aquarium om goed tot zijn recht te komen.

In het meer speuren ze het zand af naar voedsel. In het aquarium zijn het makkelijke eters en nemen ze eigenlijk alles wat ze aangeboden krijgen, droogvoer, artemia, mysis, garnalenmix e.d.


Vorige                     Soorten overzicht                      Volgende